Reumatroide Artritis

Wat is reumatoide artritis?

Reumatoide Artritis (RA) is een zeer pijnlijke vorm van reuma die wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten. Vooral de gewrichten van de handen en voeten, de knieen, de polsen en de enkels zijn vaak aangedaan.

De ontstekingen ontstaan door een fout in het afweersysteem. Het afweersysteem reageerd normaal gesproken op de schadelijke indringers (zoals bijvoorbeeld bacterien) met een ontsteking; het lichaam tracht hiermee de indringer onschadelijk te maken. Bij mensen met RA valt het immuunsysteem eigen lichaamscellenaan; in dit geval de gewrichten. RA wordt dan ook wel een zogenaamde autoimmuunziekte genoemd.

Door de voorstschrijdene ontstekingen veranderd het gewricht, de ruimte tussen op elkaar passende gewrichtsdelen wordt kleiner en kan uiteindelijk volledig verdwijnen. Hierdoor treedt er schade op in de gewrichten waardoor vergroeiingen kunnen ontstaan. Uiteindelijk kunnen de gewrichten hun natuurlijke beweging niet meer maken en nemen zij vaak een vreemde stand aan die niet meer gecorrigeerd kan worden.

Men weet niet waarom het afweersysteem zich bij sommige mensen tegen het eigen lichaam keert.Wel weet men inmiddels dat mensen met RA een teveel aan TNF in hun gewrichten hebben. Dit TNF, dat normaal een belangrijke rol speelt in het immuunsysteem doordat het ontstekingen bevorderd en in stand houdt, blijkt bij mensen met RA in een te hoge concentratie aanwezig te zijn.