Hielspoor

Wat is een hielspoor?

Hielspoor, ook wel Fasciitis plantaris genoemd, is een ontsteking van de fascia (bindweefsel) aan de onderzijde van de voet. Het is de meest zwakke plek van de voet. De meest pijnlijke plek zit aan de onderzijde van de voet in het midden van de hiel.

We onderscheiden 2 soorten hielspoor

  1. Chronisch: Deze vorm van hielspoor is eigenlijk een verkalking van de aanhechting van de voetzoolpees. Bij deze vorm komt de pijn langzaam opzetten en gaat dan zoveel pijn doen dat lopen en staan bijna niet meer gaat. Soms wordt de voet ook warm en dik.
  2. Traumatisch: Bij deze vorm is de pijn plotseling opgekomen en weet men niet wanneer of hoe het gekomen is. Meestal komt het door verkeerd schoeisel of door het “verstappen” van de voet. Hierdoor wordt de voet op een verkeerde wijze neergezet of verkeerd gebruikt met lopen.Hoewel de gehele achtervoet pijnlijk is, is de specifieke plek aan de binnenzijde van de voet aan de voorzijde van de hiel.

Ondanks dat veel patienten al bij de huisarts geweest zijn voor pijnstilling of bij de fysiotherapeut voor een massage, heeft het lopen op een speciale zool, die aangepast is voor de hielspoor, het meeste effect.

Met de juiste correctiezolen wordt de druk van de pijnlijke plek afgehaald, hierdoor kan de ontsteking tot rust komen en kan de voet gewoon belast worden.

De gemiddelde hielspoorpatient is met ca 14 maanden van de hielspoor af mits de zolen elke dag worden gedragen.